HTML

Rólunk

Facebook

Friss kommentek

Követés

2012.06.17. 20:19 szotyolablog

Új kémiai technológia

Európai uniós támogatással olyan készüléket fejlesztett a ThalesNano Zrt., amelynek segítségével gyorsan és biztonságosan valósíthatók meg különböző halmazállapotú anyagok veszélyes vagy nehezen kivitelezhető reakciói; a 400 millió forint összköltségű projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) több mint 180 millió forintos támogatásával valósul meg.

20100503-thalesnano.jpgA társaság közleménye szerint a kutatóintézetekkel szoros együttműködésben kifejlesztett termék egy magas szakmai tudással nem rendelkező ember által is könnyen használható, áramlásos kémiai technológiára épülő készülék.

A termék biztosítja a gáz fázisú komponens szabályozott felhasználását extrém reakciókörülmények között is, például magas hőmérsékleten és nyomáson ezzel is lehetőséget teremtve új molekulák előállítására. A termék nagymértében kitágítja a megvalósítható kémiai szintézisek terét, emellett környezetkímélő és költséghatékony technológiai megoldást biztosít.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatott projekt célja, hogy a ThalesNano technológiáira alapozva, a projektben kifejlesztett termékek és szolgáltatások eddig érintetlen piaci szegmensek - mint például a kozmetikai ipar - érdeklődését felkeltsék a folyamatos áramlású csatornareaktorok iránt. 

A projekt keretén belül három kutatás-fejlesztési irányvonalat valósítottak meg, amelyek közül az egyik eredménye - az úgynevezett Gas Module - már elérhetővé vált a különböző kémiai reakciókkal foglalkozó cégek és egyetemek számára.

A közlemény szerint a pályázati konstrukció hangsúlyos eleme az akadémiai és ipari kutatóintézetek együttműködésének élénkítése a világviszonylatban is jelentős ipari fejlesztés megvalósulásának érdekében.
A ThalesNano Zrt. innovatív technológiai kutató-fejlesztő cég, amely a világon vezető pozíciót tölt be a környezetbarát és folyamatos üzemű laboratóriumi méretű kémiai reaktorok piacán. A cégnek ezen a területen széles technológiai és műszerkínálata van.

Az Magyar Távirati Iroda jelenti: A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség segítségével ért el technológiai újítást egy cég. Az ugyan nem tudjuk, hogy mióta számít az MTI a geek-oldalak elsőszámú hírszállítójának, de a ThalesNano Zrt. (és az NFÜ!) ilyen gátlástalan reklámozásához hasonlóval ritkán találkozni másutt.


Hírérték: 0,1

11 komment · 2 trackback

Címkék: reklám technológia thalesnano zrt


2012.06.16. 16:28 szotyolablog

Rómában is áll a metró

Új metrószakaszt nyitottak meg Rómában, műszaki meghibásodás miatt azonban rögtön le is zárták.

rome_metropolitana.jpgÁtok ül az új metróvonalon - írta a sajtó az olasz fővárosban működő B metróvonal új szakaszán történtekről. Huszonnégy órával azután, hogy Gianni Alemanno római főpolgármester felavatta a kék színű metróvonal öt új állomását összekötő szakaszt, az itt közlekedő metrószerelvényeket műszaki meghibásodás után le kellett állítani. Ismét újraindították, de ezt követően az egyik új állomás mennyezetének vakolata hullott le a dühödt utasok tiltakozása közepette.

A metrószakasz egyelőre használhatatlan - írták a római napilapok. A sajtó arra emlékeztetett, hogy a B metró alig négy kilométeres új szakaszát hét éven át építették és eddig több mint ötszáz millió eurót költöttek rá.  A tervek szerint a vonalat további egy kilométerrel bővítik.

A Rómát észak-déli irányban átszelő, jelenleg tizennyolc kilométer hosszú B metróvonal 1955-ben nyílt meg. Huszonöt állomásán napi négyszázhuszonnyolc járat halad át háromszázezer utassal.

A Magyar Távirati Iroda jelenti: Nyugaton is ugyanúgy leáll a metró, ráadásul lassan is épül, mint Budapesten. Tehát teljesen természetes, hogy a fővárosi metró kigyullad néha (vagy sose készül el az új vonal).


Hírérték: 0,4

Szólj hozzá!

Címkék: budapest metró róma


2012.06.16. 15:14 szotyolablog

Mit esznek a francia mormoták?

Aggódó felhívást intéztek a turistákhoz a dél-franciaországi Hautes-Alpes megyében lévő Eygliers község lakói: ne etessék a mormotákat, mert a havasi mókusféle belebetegszik a traktálásba.

mormota.jpgA párizsi Le Figaro riportja szerint az 1000 és 3000 méter közötti hegyekben élő félénk havasi mormota jóval hamarabb észleli az embert, mint az észrevehetné, és hangos füttyel figyelmezteti társait a veszélyre. Csakhogy manapság csökken az ébersége, mivel a természetjárók minden módon megpróbálják előcsalogatni a fürge és kedves rágcsálót.

Ráadásul a turistákat az utazási irodákban osztogatott prospektusok is mormotanéző sétára hívják. Az erre javasolt erdei ösvényen hétvégeken csak úgy nyüzsögnek a szülők gyermekeikkel, és híre ment, hogy megfelelő csemegével könnyű látó- és fotótávolságba csábítani őket.

Az egyik turisztikai portál külön népszerűsíti az Eygliers közelében élő, könnyen megközelíthető mormotakolóniát, "amely már hozzászokott az emberek jelenlétéhez". A portál emlékeztet ugyan arra, hogy az állatokat nem szabad etetni, ám a kirándulók ezt jobbára figyelmen kívül hagyják. "Feltehetően nem is sejtik, hogy milyen veszélynek teszik ki a kedves állatokat, amikor répával, chipsszel, csokival, szárított kenyérrel próbálják előcsalni őket" - jegyezte meg a helybéliek által a mormoták védelmére létrehozott társaság titkára.

Cécile Corellou elmondta, hogy egy vizsgálat szerint az ember által így kényeztetett mormoták közül sokan cukorbetegek lesznek vagy ekcémát kapnak. Ezt az magyarázza, hogy a mormota - amikor éppen nem "kényezteti" a sok kedves kiránduló - kizárólag növényekkel, zöldségfélékkel táplálkozik. Számára ez az optimális, ez biztosítja számára a szükséges vízmennyiséget is.

Az eygliers-i mormotavédők közlése szerint a helyi kolónia ma mintegy 40 egyedet számlál. Az egyesület tagjai a sétautakon mindenfelé plakátokon figyelmeztetnek arra, hogy nem szabad táplálni ezeket a kedvenceket, ősszel pedig - még mielőtt téli álomba merülnének az erdő kis lakói - újabb népszámlálást tartanak a soraikban. Az eredmény talán azt is jelzi majd, hogy elolvassák-e a turisták mormotavédő plakátokat, illetve figyelembe vették-e a felszólítást.

A Magyar Távirati Iroda jelenti: dúl a válság, Görögországban ismét választanak, szétesőben az eurozóna, de mi a cukorbeteg kis kövér rágcsálókért aggódunk.


Hírérték: 0.2

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország mormota


2012.06.14. 23:06 szotyolablog

Nyomor és válság Prágában

Majdnem tíz százalékkal visszaesett a csehországi műemlékek látogatottsága a tavalyi évben - közölte Zdenka Kalová, a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) szóvivője Prágában.

praga_sor.jpgAz NPÚ szerint különösen az aggasztó, hogy leginkább azoknak a műemlékeknek a látogatottsága esett vissza drasztikusan, amelyek alapvetően a külföldi turisták látogatásaiból élnek. A látogatási díjat szedő műemlékeket tavaly 10,3 millió ember kereste fel, ezzel a látogatók száma tavaly 9,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2010-ben.

Kalová úgy véli, hogy a jelenség mögött elsősorban a nemzetközi gazdasági válságot kell keresni. "A külföldi látogatók számának csökkenése már korábban elindult. A műemlékek 2010-től kezdve egyre inkább a hazai turistaforgalomra koncentrálnak" - fejtette ki a szóvivő. Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal kezelése alatt álló műemlékeket 2010-ben 4,344 millió látogató kereste fel. A tavalyi évben a látogatók száma nagyon mérsékelten, mintegy négyezerrel növekedett. Az NPÚ kezelésében mintegy száz objektum van.

A belépők árának tavalyi, átlagban tízszázalékos emelése következtében azonban a műemlékek bevételei növekedtek. Míg 2010-ben egy belépő átlagban 69 koronába került, tavaly már 82 korona volt az átlag. Várható, hogy az idén a belépők ára újra emelkedik, mégpedig 8-9 koronával. A tavalyi áremelkedést a műemlékek azzal magyarázták, hogy a korábbinál kevesebb állami támogatást kaptak. Az állami támogatásokat a kormány takarékossági intézkedései alapján csökkentették.

Központi hivatalos kimutatás szerint Csehország területén jelenleg 279 olyan vár, kastély és más hasonló történelmi objektum látogatható, amelyben belépődíjat szednek.

A Magyar Távirati Iroda jelenti: a turisták kevesebb múzeumot néznek meg Prágában. Eláruljuk a nagy titkot: a turisták Prágában söröznek. Ez van.


Hírérték: 0.5

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus prága sör műemlék


2012.06.14. 20:48 szotyolablog

Összeírják a labanc ebeket

Bécs után Salzburg tartományban is kötelező lesz vizsgát tenniük a kutyatartóknak - számolt be róla az osztrák rádió.

A tartományi parlament szerdai rendelkezése értelmében minden kutyát be kell jelenteni az önkormányzatnál legkevesebb egy héttel az után, hogy a gazdájához került. A nyilvántartásban szakértői vélemény alapján feltüntetik, hogy "veszélyes" vagy "nem veszélyes" kategóriába sorolják-e az ebet. Az első csoportba tartozók tulajdonosainak elméleti és gyakorlati, a második csoportba tartozó kutyák gazdáinak elméleti oktatáson kell részt venniük és vizsgán kell bizonyítaniuk, hogy tudnak bánni az állattal.

A kutyatulajdonosoknak emellett biztosítást kell kötniük, amely fedezi a kártérítést abban az esetben, ha az eb kárt tesz valakiben. A szabályozási javaslatot az után nyújtották be a tartományi parlament elé, hogy tavaly májusban egy rottweiler megtámadott egy négyéves kislányt, és nagy felületen leszakította a fejbőrét.

Előzőleg, 2010-ben az osztrák fővárosban is elrendelték már "kutyajogosítvány" bevezetését. Bécsben tizenhárom, "harci kutya" kategóriába sorolt kutyafajta tulajdonosainak kell vizsgát tenniük. Az a harcikutya-tartó, aki ezt elmulasztja, 250 eurós (75 ezer forintos) büntetésre számíthat.

A Magyar Távirati Iroda jelenti: kutyajogsi lesz Salzburgban. Vaú-vaú, blikk-kategória a köbön.


Hírérték: 0.3

Szólj hozzá!

Címkék: kutya ausztria jogosítvány


süti beállítások módosítása